آدمربایی به معنای سلب آزادی تن است و به انتقال یک شخص بدون رضایت او از محلی به محل دیگر با استفاده از زور، تهدید یا فریفتن گفته میشود.
در تعریفی دیگر میتوان گفت که آدمربایی به معنای سلب آزادی تن دیگری بدون رضایت او و با قصد نامشروع از راه جابجایی از محلی به محل دیگر است.
عناصر جرم آدمربایی
الف) عنصر مادی:
1- موضوع جرم آدمربایی ساده: انسان زنده که حداقل 15 سال داشته باشد که در غیر این صورت ممکن است مشمول آدمربایی مشدد یا دزدیدن طفل تازه متولدشده یا مخفی کردن اموات قرار گیرد.
2- رفتار مجرمانه: انتقال جسم مجنیعلیه از محلی به محل دیگر با زور و تهدید و حیله؛ بهطوری که مجنیعلیه ارادهای از خود نداشته باشد.
3- مرتکب و شکل ارتکاب: هر کسی میتواند باشد که به صورت مباشرت یا مداخله و به طور غیرمستقیم قابل تحقق است که بحث مباشرت، شرکت و معاونت مطرح میشود.
4- رضایت نداشتن مجنیعلیه، شرط لازم است و بدون آن جرم محقق نمیشود.
5- نتیجه مجرمانه: درست است که در ماده 621 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی از نتیجه حرفی به میان نیامده اما آدمربایی از جرایم مقید بوده و نتیجه آن نیز سلب آزادی از فرد ربودهشده است.
ب) عنصر معنوی:
1- سوءنیت عام: مرتکب علاوه بر علم به موضوع جرم و وصف آن یعنی انسان زنده باید در انجام عمل عامل هم باشد و علم و آگاهی مرتکب به عدم رضایت بزه دیده شرط نیست این جرم مطلق است و نیازی به سوء نیت خاص ندارد و مفروض است پس ربودن انسان زنده که در حال خواب یا بیهوشی است مشمول این حکم میباشد.
2- انگیزه مرتکب: به طور معمول، مقنن انگیزه را به عنوان یکی از اجزای تشکیلدهنده عنصر روانی جرایم بهشمار نمیآورد و داشتن انگیزه شرافتمندانه در جرایم تعزیری و بازدارنده از جهات مخففه محسوب میشود. با این وجود انگیزه یکی از اجزای عنصر معنوی جرم آدمربایی محسوب میشود.
هر چند مقنن در ماده 621 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، واژه قصد را بکار برده است ولی این واژه بر انگیزه دلالت میکند و دلالت بر سوء نیت خاص ندارد. فرد آدمربا باید عمد در ربودن فرد داشته باشد و با توجه به اینکه نتیجه جرم آدمربایی از عمل مرتکب منفک نیست بنابراین سوءنیت خاص در سوءنیت عام مرتکب مستتر است و کسی که قصد ربودن دیگری را دارد، در ضمن قصد سلب آزادی او را نیز دارد.
ج) عنصر قانونی:
عنصر قانونی این جرم نیز ماده 621 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی است که بر اساس این ماده، هرکس به قصد مطالبه وجه یا مال یا به قصد انتقام یا به هر منظور دیگر به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر شخصا یا توسط دیگری شخصی را برباید یا مخفی کند، به حبس از 5 تا 15 سال محکوم خواهد شد. در صورتی که سن مجنیعلیه کمتر از 15 سال تمام باشد یا ربودن توسط وسایل نقلیه انجام پذیرد یا به مجنیعلیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود، مرتکب به حداکثر مجازات تعیینشده محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.
تبصره - مجازات شروع به ربودن 3 تا 5 سال حبس است.
شرایط تحقق جرم آدمربایی
رضایت نداشتن شخص ربودهشده یکی از شرایط تحقق جرم آدمربایی است. این شرط را میتوان مهمترین عنصر تحقق جرم آدمربایی دانست؛ زیرا به این معنا است که عمل ربایش باید بدون رضایت شخص ربودهشده صورت گیرد و با وجود رضایت شخص ربودهشده، تحقق این جرم منتفی است. به عنوان مثال شخصی با رضایت خود سوار اتومبیلی میشود که به مقصد خارج شهر در حرکت است و راننده در میانه راه و در بیرون از شهر، عمدا از مسیر خارج میشود و مسافر را به نقطهای دور افتاده منتقل و او را محبوس میکند. در این حالت از لحظه انحراف راننده از مسیر و انتقال شخص به مکانی دیگر جرم آدمربایی محقق میشود.در حقیقت انتقال شخص ربودهشده از محلی به محل دیگر را باید شرط دیگر وقوع جرم آدمربایی عنوان کرد که در غیر این صورت این جرم بیمعنا خواهد بود. در جرم آدمربایی اساسا مباشرت و همکاری مجرم در ارتکاب جرم شرط نیست و رباینده بنا به تصریح ماده 621 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، میتواند این جرم را به وسیله دیگری انجام دهد؛ مانند زمانی که ربایش از سوی شخصی مجنون انجام گیرد. در این مورد سبب، اقوی از مباشر خواهد بود و مسئولیت کیفری متوجه سبب است.آدمربایی جرمی عمدی است؛ بنابراین مرتکب باید قصد ربودن انسان زندهای را برخلاف میل وی داشته باشد و با فقدان این شرط جرم آدمربایی قابل تحقق نخواهد بود. مانند اینکه شخصی بدون اطلاع از اینکه شخصی در صندوق عقب اتومبیل وی محبوس است، او را به محل دیگری منتقل کند.
علل تشدید مجازات آدمربایی
1- سن مجنیعلیه کمتر از 15 سال تمام باشد.
2- ربودن با وسیله نقلیه باشد که اطلاق وسیله نقلیه در این مورد، شامل وسایل نقلیه غیرموتوری مانند دوچرخه نیز میشود.
3- رساندن آسیب جسمی به مجنیعلیه. در اینجا باید گفت که آسیب شامل آسیبهای روحی و روانی در مجنیعلیه نیز میشود.
4- رساندن آسیب حیثیتی به مجنیعلیه. این فرض در صورتی مطرح میشود که بزهدیده مؤنث یا پسربچه زیبا باشد. در غیر این صورت، این موضوع باید از طرف مجنیعلیه ثابت شود.
صور خاص آدمربایی
1- ربودن طفل تازه متولد شده بر اساس ماده 631 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی. بر اساس این ماده، هر کس طفلی را که تازه متولد شده است، بدزدد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر طفل قلمداد کند، به 6 ماه تا 3 سال حبس محکوم خواهدشد و چنانچه احراز شود که طفل مزبور مرده بوده است، مرتکب به یکصد هزار تا 500 هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
2- مخفی کردن اموات بر اساس ماده 635 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی. بر اساس این ماده، هرکس بدون رعایت نظامات مربوط به دفن اموات، جنازهای را دفن کند یا سبب دفن آن شود یا آن را مخفی کند، به جزای نقدی از یکصد هزار تا یک میلیون ریال محکوم خواهد شد.
3- مخفی کردن مجرم.
4- ربودن اتباع ایرانی: قانون تشدید مقابله با اقدامات تروریستی دولت آمریکا مصوب 10 آبان سال 1368.
مختصات جرم آدمربایی
1- جرم آدمربایی از جرایم آنی به شمار میرود. در تعریف جرم آنی باید گفت هنگامی که عنصر مادی جرم در یک لحظه واقع شود، جرم آنی به وقوع پیوسته است. مانند قتل، سرقت، ازدواج مجدد بـدون اجازه دادگاه در شرایطی که قانوناً جـرم تلقی شود (به این دلیل که در لحظه انعقاد عقد، نکاح دوم تحقق مییابد)، ساخت خانه بدون مجوز قانونی (که با کار گذاشتن اولین سنگ بنا واقع میشود) یا نصب آگهی در محلهای ممنوع با ضمانت اجرای کیفری .
2- مقیّد به نتیجه است.
3- از جرایم غیر قابل گذشت محسوب میشود.
4- مجازات این جرم غیر قابل تعلیق است.
مجازات جرم آدمربایی
طبق ماده 621 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم آدمربایی ساده، حبس از 5 تا 15 سال است و در صورتی که سن مجنیعلیه کمتر از 15 سال یا ربودن با استفاده از وسیله نقلیه باشد یا به مجنیعلیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود، مرتکب به حداکثر مجازات یعنی 15 سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت ارتکاب جرایم دیگر به مجازات آن جرم نیز محکوم میشود.
آدمربایی و گروگانگیری
جرم آدمربایی و گروگانگیری دو مصداق از جرایم علیه اشخاص هستند که آزادی تن را مورد تعرض قرار داده و موجبات سلب آزادی تن را فراهم میکنند. این جرایم علاوه بر اینکه آزادی تن اشخاص را سلب میکنند، در اغلب اوقات صدمات بدنی (ضرب و جرح و قتل) و صدمات حیثیتی (ریختن آبرو، شرف و هتک ناموس) بر افراد وارد میکنند که غیر قابل جبران است و غالباً با نوعی عنف، تهدید و اجبار یا حیله و نیرنگ با انگیزههای سوء همراه هستند.
تفاوت بازداشت غیرقانونی با آدمربایی
1- فاعل جرم بازداشت غیرقانونی، مقامات قضایی و مأموران ذیصلاح هستند اما آدمربایی توسط افراد عادی صورت میگیرد.
2- جرم بازداشت غیرقانونی از طریق صدور دستور و قرار صورت میگیرد اما آدمربایی از طریق انجام فعل مادی ربودن انجام میشود.
3- ممکن است صدور دستور بازداشت، به دلیل در دسترس نبودن متهم یا گذاشتن وثیقه توسط او، به بازداشت متهم منتهی نشود اما جرم آدمربایی اینگونه نیست.
4- آدمربایی به صورت مخفیانه انجام میشود اما بازداشت به صورت اداری و علنی.
معاونت در آدمربایی
ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، معاونت در جرم را به طور کلی تعریف کرده است. بر اساس این ماده، اشخاص زیر معاون جرم محسوب میشوند:
الف – هر کس، دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوءاستفاده از قدرت، موجب وقوع جرم شود.
ب- هر کس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارایه دهد.
پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.
تبصره- برای تحقق معاونت در جرم، وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی (همزمان بودن) بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم، جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است، مرتکب شود، معاون به مجازات معاونت در جرم خفیفتر محکوم می شود. با توجه به تعریف قانونگذار از معاون در جرم، میتوان معاونت در آدمربایی را نیز اینگونه تعریف کرد: هر گاه کسی با علم و عمد، وسایل ارتکاب جرم آدمربایی و نوزادربایی را تهیه کرده یا افراد را به ارتکاب جرم فوق تحریک یا ترغیب یا تهدید یا تطمیع کند یا به هر طریق دیگر وقوع جرم را تسهیل کند، معاون در جرم شناخته شده و مجازات او حداقل مجازات مقرر در قانون برای همان جرم است که برای جرم آدمربایی 5 سال و نوزادربایی 6 ماه حبس پیشبینی شده است.
شروع به آدمربایی
اگر شخصی شروع به آدمربایی کند یعنی قصد ارتکاب جرم کرده و شروع به اجرای آن کند اما جرم بنا به دلایلی اتفاق نیفتد به استناد ماده 122 قانون مجازات اسلامی در باب شروع به جرم مجازات میشود و بر اساس تبصره ماده 621 کتاب تعزیرات این قانون نیز به سه تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
بر اساس ماده ۱۲۲، هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن کند اما به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند، به شرح زیر مجازات می شود:
الف- در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات، حبس دایم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار.
ب – در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج.
پ – در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است، به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه 6.
تبصره- هرگاه رفتار ارتکابی، ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته اما به جهات مادی که مرتکب از آنها بیاطلاع است، وقوع جرم غیرممکن باشد، اقدام انجامشده در حکم شروع به جرم است.